Aksaray

Ihlara Vadisi / Kilise Manastırı

En ideal ay

Mayıs

👟 Rahat bir gezinti için uygun kıyafetler giymeyi unutmayın!

🪻 Mayıs

Ihlara vadi yıl boyunca ziyarete açıktır. Ama vadiyi rahatça gezip yemyeşil doğanın tadını çıkarmak isteyenler bahar ve yaz aylarını tercih etmeliler. Bu aylarda diledikleri gibi yürüyüş, piknik ve kamp yapma fırsatı yakalayabilirler.

İdeal ziyaret süresi

1 gün

İdeal ziyaret süresi

1 gün

🚵 belirli noktalarda bisiklet kullanımına elveriş

Vadide bisiklet sürmek mümkündür. Fakat bisikletseverler bazı kayalardan bisikletle geçilmeyeceği için bisikleti taşımak zorunda kalabilirler. Bisikletle gezmek isteyenler yanlarında mutlaka yedek lastik bulundurmaları gerek. Yolda lastik patlaması ile karşı karşıya kalabilirler.

🚶‍♀️yürüyüşe elverişli

Ihlara vadisinin girişinde doğaseverleri muhteşem bir manzara ve 500 basamaklı merdiven beklemekte. Yürüyüş esnasında görülen yapılar ve eşsiz manzara bu basamakları kolaylaştırmaktadır.

🚵 belirli noktalarda bisiklet kullanımına elveriş

Vadide bisiklet sürmek mümkündür. Fakat bisikletseverler bazı kayalardan bisikletle geçilmeyeceği için bisikleti taşımak zorunda kalabilirler. Bisikletle gezmek isteyenler yanlarında mutlaka yedek lastik bulundurmaları gerek. Yolda lastik patlaması ile karşı karşıya kalabilirler.

🚶‍♀️yürüyüşe elverişli

Ihlara vadisinin girişinde doğaseverleri muhteşem bir manzara ve 500 basamaklı merdiven beklemekte. Yürüyüş esnasında görülen yapılar ve eşsiz manzara bu basamakları kolaylaştırmaktadır.

⛪ Kilise Manastırı

Ihlara vadisi içerisinde bulundurduğu sayıca fazla kiliseleri nedeniyle 'Kilise Manastırı' adını alır. Kiliseler dinin aktarılması konusunda geçmişte büyük bir rol oynamıştır. Dönemin egemen olan uygarlıkların;dini yaşayış biçimi, dinin yayılması vb.konularda bilgiler verir.

Ihlara vadisi ziyaretçilere birçok aktiviteler sunar. Yemyeşil uzun doğasında doğa yürüyüşü yapmak hem zihne hem de ruha iyi gelmektedir. Doğayla iç içe yapılan bu yürüyüş gelenlere huzur vermektedir. Bölgede birçok türe ait kuş bulunur. Doğa tutkunları bu birbirinden farklı kuşları gözlemleme fırsatı yakalar. Vadide bulunan kiliselerde gezip öğrenme fırsatı sunar.

🧝 Aksaray ve Kapadokya Arasında

Hristiyanlığın ilk yılları olan M. S. 6.yüzyılda Aksaray ve Kapadokya bölgesinde yetilen bazı din adamları Göreme, Güzelyurt ve Belisırma'yı dini bir merkez haline getirmiştir ve Ihlara vadisinin volkan külü kayalıklarında karşıt gruplarından korunmak için kolayca oydukları mesken, kilise ve şapellere sığınarak yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Masmavi gök altında yemyeşil bir manzara bırakan Ihlara vadisi, içerisinde bulundurduğu birçok yapısı ile gelenleri kendine hayran bırakır. Vadide bulunan kiliseleri gezerken kabartmalarda kullanılan tasvirlerin anlamını öğrenmek, kilisenin yapılış amacını anlamak adeta tarihe yolculuk yapmaya benzer. Bölgenin dini inancına dair birtakım bilgiler gezi esnasında öğrenilir.

🌿 Peristremma

Tarihi kaynaklardaki adı Peristremma olan Ihlara vadisi bitki örtüsü, kilise ve şapelleriyle; doğa, tarih, sanat ve kültür olgusunun bir araya geldiği alandır. Ihlara vadisi dünya üzerindeki kanyonlar arasında önemli bir yere sahiptir. 18 kilometre uzunluğında, 150 metre derinliğinde ve 200 metre genişliğinde olan Ihlara vadisi diğer kanyonlardan farklı olarak geçmiş dönemlerde içerisinde insanların yaşadığı dünyanın en büyük kanyonu olma özelliğini taşımaktadır. Ihlara vadisini şekillendiren ve vadiye hayat veren Melendiz Nehri buradaki yaşamın ana kaynağıdır. Vadi tektonik yükselmeler ve Hasandağı volkanının püskürmesinin ardından çöküntüye uğrayan alan üzerinde ilerleyen Melendiz Çayının binlerce yıllık aşındırması sonucunda oluşmuştur. Vadinin bir diğer özelliğinise dikkat çeken eşsiz doğasıdır. Duvar gibi dik, derin ve dar vadinin tabanındaki suyun kenarında, bağlar ve bahçelerden oluşan yoğun bir yeşillik şeridi yer alır.

Gidince görülmeli

Ağaçaltı Kilisesi
Eğritaş Kilisesi
Sümbüllü Kilise
Yılanlı Kilise
Direkli Kilise
Saint Georges (Kırkdamaltı) Kilisesi
Karagedik Kilisesi

Gidince görülmeli

Ağaçaltı Kilisesi

Ihlara vadisinin tabanına inen merdivenlerin hemen sağında bulunan kilise girişe yakın olduğu için en çok ziyaret edilen kilisedir. Ana giriş kapısının toprak altında kalmasıyla kilisenin ikinci katından bir giriş yapılıyor. Ancak anlatılan bir rivayete göre ana giriş kapısı toprak altında kalan kiliseye girebilmek için ağaç dalları kullanılmıştır. Ve bu sebeple kilise bu adı almıştır.

Google Maps
Eğritaş Kilisesi

Vadideki en eski kilise olduğu düşğnülmektedir. Hz. Meryem'e ithaf edilen kilisenin duvarlarında aradan geçen onca zamana rağmen çeşitli tasvirlerde duvar resimleri halen bulunmaktadır.

Google Maps
Sümbüllü Kilise

10.yüzyılda yapıldığı bilinen kilise vadi girişinin hemen solunda kalır. Kilise adını bölgede yetişen sümbüllerden alır. Kilisenin girişi dar bir pencereden oluşur. İçerisinde Hristiyanlığın simge isimlerinin resmedildiği pek çok fresk bulunan yapı iki katlı olarak inşa edilmiştir.

Google Maps
Yılanlı Kilise

Sümbüllü Kilise'nin karşı yamacında yer alan kilise içindeki fresklerin işlediği konular ve yapısı bakımından vadideki diğer kiliselerden ayrılmakta. Vadideki diğer kiliselerde genelde İncil'den tasvirler yer alırken Yılanlı Kilisede öteki dünya ile ilgili betimlemelere de rastlanmaktadır. Kilise 9.-12.yüzyıllar arası yapıldığı tahmin edilmektedir. Yılanlı Kilise ismini duvarlarının birine resmedilmiş 8 yılanın 4 günahkar kadına saldırdığı betimlemeden gelmektedir. Betimlemedeki beşinci kadının suçu kitabenin bütünlüğü bozulduğu için anlaşılamamıştır. Duvarlarında Son Yargı, 24 Aziz ve Sivaslı 40 Şehit Potresi de yer alır.

Google Maps
Direkli Kilise

Bir manastır olarak yapılan bina altı direk üstüne oturtulan kubbeden dolayı bu isimle anılmaktadır. Bizans'a ait ait çok az kitabelerinden biri de bu kilisede yer alır. Kilise direklerindeki resimlerin farklı dönemlerde farklı ressamlar tarafından yapıldığı düşünülüyor. Frekler oldukça tahrip olmuş ancak Hz. İsa, havariler ve azizlerin anlatıldığı bölümler seçilebilmektedir.

Google Maps
Saint Georges (Kırkdamaltı) Kilisesi

Vadiyi en tepeden gören kilise Belisırma köyüne yaklaşık 1 km uzaklıkta yer alır. Kilise içerisinde yer alan fresklerde İncil'den tasvirlerin yanı sıra Selçuklu Sultanı 2.Mesud'un kilisenin yapımına verdiği desteği kanıtlar niteliktedir.

Google Maps
Karagedik Kilisesi

Geç Bizans üslubu ile tasarlanmış olan kilise taşlarla örülmüş bir yapı kompleksi şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Dik bir kayaya sırtı yaslanan kilise kayalıktan düşen taşlar nedeniyle oldukça harap görülmektedir. Sağlam kalan kilise duvarlarında birkaç fresk parçasına rastlamak mümkün.

Google Maps

Yakın gezi rotaları

🕌
Kilise Camisi
Kızıl Kilise
💆
Ziga Kaplıcaları
🕌
Şambaz Baba (Pir Şemmas) Türbesi
🧚
Selime Katedrali ve Peri bacaları

Gidince görülmeli

🕌
Kilise Camisi

Bu cami tarihin en değerli isimlerinden biri olan Nazianzoslu Aziz Gregorios'a adanmıştır. Hristiyanlığın Kapadokya'yadaki köklerini araştırırken Kilise Camisi'nin Gregorios'un çabalarının bir yansıması olduğunu görmek mümkün. 1896 yılında yeniden inşa edilmiş olsa da buranın duvarları hala tarih kokmaktadır. Bu yapı hem manevi bir deneyim sunar hem de tarihin efsanevi atmosferini gelenlere hissettirir.

Google Maps
Kızıl Kilise

Bu kilise adını koyu kırmızı renkteki trakit taşlarından alır. Bu taşlar kilisenin duvarlarını ve detaylarını süsleyerek ona karakteristik bir hava katar. Haç planlı tasarımı, kilisenin iç mekanını dikkatle şekillendirmiş. Kubbesi hala dimdik ayakta duruyor ancak tarihin rüzgarları altında haç kollarının üst örtüsü zamanla aşınmış. Bu aşınma kiliseyi Dünya Anıtlar Fonu'nun gözetimindeki tehlike altındaki 100 tarihi eser arasına sokmuş durumdadır.

Google Maps
💆
Ziga Kaplıcaları

Sıcacık sulara sahip olan doğal bir şifa cennetidir. İlçe merkezinin 18 kilometre uzağında dinginlik ve huzur arayanların buluşma noktası olan Yaprakhisar köyünde yer alır. Binlerce yıldır yeraltından fışkıran bu sular, yorgun bedenlere ve ruhlara derinlemesine bir rahatlama sunar.

Google Maps
🕌
Şambaz Baba (Pir Şemmas) Türbesi

Bu türbe cuma günleri müslümanların cami gibi ibadet ettikleri, pazar günleri ise hristiyanların kilise gibi ibadet ettiği tarihi bir yerdir. Türbenin kökenleri derinlere uzanır. Türbenin yatırdığı kişi, bölgede yaşamış olan ve Mamas adıyla anılan bir Hristiyan azizidir. Bu dini figürün 3. yüzyılın sonlarında romalılar tarafından hristiyan olduğu için öldürüldüğü rivayet edilir.

Google Maps
🧚
Selime Katedrali ve Peri bacaları

Bu eşsiz yapı Bizans döneminden günümüze ulaşmış, taş işçiliği ve mistik yapısıyla büyüleyici bir anıt olarak tarihsel önemini korumaktadır. Manastır din adamlarının yetiştiği bir merkez olarak önemli bir rol oynamıştır. Selçuklu döneminde de savunma amacıyla kullanılmıştır.

Google Maps

Off the beaten path

🌿Habitatın Bileşenleri

Galanthus Fosteri(Kardelen), Salix Alba(Söğüt), Populus Thevestina, Populus Nigra İtalica(Kavak), Eleagnus Angustifolia(İğde), Rosa Canina(Yabani Gül), Crateagus Monogyna(Alıç), Rubus Sanctus(Böğürtlen), Pistacia Vera (Antep Fıstığı), Juglans Regia ( Ceviz) Leuciscus Cephalus(Tatlı su Kefali), Capoeta Pestai(Siraz), Gobio L. (Derekayası), Nemacheilus Angorae( Çöpçü Balığı) Erinaceaus Europaeus(Kirpi), Lepus Europaeus(Yaban tavşanı), Apadomus sp. (Fare ve sıçanlar), Lurta lutra(kunduz), Canis Vulpes(tilki), Mustela Nivalis(gelincik), yarasalar..

🔗Bu bölge hakkında daha derin bilgi için aşağıdaki sitelere göz atabilirsin

www.turkishmuseums.com/museum/detail/1936-aksaray-ihlara-vadisi/1936/1

Aksaray Ihlara Vadisi

Dünyanın en büyük kanyonları arasında sayılan Ihlara Vadisi, Hıristiyanlığın kuruluş yıllarından beri önemli bir dini merkez oldu.

www.guzelyurt.gov.tr/ihlara-vadisi1

IHLARA VADİSİ

Kanyon vadisi, bitki örtüsü, kilise ve şapelleriyle doğa, tarih, sanat ve kültür olgusunun bir arada buluştuğu Ihlara Vadisi, Dünyanın ikinci büyük kanyonu ...